Dolomitok - Sappada
Jégmászás a Dolomitokban (Sappada  - Enghe völgy) Goulotte, II/3-as 150 méter
Jégmászás - Sappada - Goulotte, II/3-as 150 méter
A Goulotte első standja
Jégmászás - Sappada - Goulotte, II/3-as 150 méter
Ereszkedés az első standból
Mászás dátuma
2008. február 2.
Jégmászás az Enghe völgyben
Este hatkor indultunk Budapestről és hajnal 1 környékén érkeztünk Sappadába. Bekanyarodtunk a falu egy elhagyott mellékutcájába, hogy aludjunk pár órát a kocsiban. Fel fogunk tudni reggel jönni, ha esetleg esne a hó? Persze. Hangzott a válasz. Reggel, amikor kinyitottam a szemem láttam belülről, hogy a kocsit vastagon befedte a hó. Persze hogy nem tudtunk felmenni. Kb. 50 próbálkozás után feladtuk, és elindultunk a hozzánk legközelebb eső völgyhöz. Ez volt az Enghe völgye.
Megközelítés
A falu alatt van egy lakóautó parkoló, mellette egy fatelep. Idáig lehet jönni kocsival. Innen végig a 314-es számú turistaúton kell mennünk, és kb. 5 km-re a parkolótól találhatóak a jegek. Mi egy kicsit szívtunk, mert a nagy köd miatt nem nagyon tudtuk, hogy hányadik jégnél tartunk a völgyben, és nem láttuk a jegek tetejét sem. Az első kötélhossz alapján pedig nem tudtunk következtetés levonni a jég telje nehézségére. De miután kimásztuk az utat biztosak voltunk benne, hogy megtaláltuk.
A jég
Nagyon féltünk, hogy sokan leszünk a völgyben, de egy túrasís mandrón kívül egész nap nem találkoztunk senkivel. A jég kb. 1400 méteren fekszik. Ahogy visszaemlékszem az első két kötélhosszban voltak a 3-as szakaszok, de az utolsó kötélhossz 5-10 métert leszámítva gyakorlatilag séta volt a standig. Maga az út egyébként jól tagolt, tele sok sok lépcsővel.
Lejövet
A jég tetejéről a standokon keresztül vissza tudunk ereszkedni a beszállásig
Felhasznált irodalom:
 
Sappada kalauz (magyar)
Sappada kalauz (olasz)
Jégmászó nehézségi skála
BalkánBivak | Email |
Ez az oldal megtalálható a http://www.balkanbivak.hu/2008-02-02_Sappada.htm webhelyen
Utolsó módosítás: 2008. március 9.