Dolomitok - Meisules dala Biesces
Ypsilon, 250 m III-IV, egy IV+ -os betéttel (5 kötélhossz)
Dolomitok - Meisules dala Biesces
A Meisules dala Biesces és rajta bejelölve az Ypsilon út
Dolomitok - Meisules dala Biesces
Az Ypsilon 3.-ik kötélhossza
Dolomitok - Meisules dala Biesces
Kiszállás az utolsó IV- -os kötélhosszból. Innen még 2 kötélhossz II-III-as a tetejég
Dolomitok - Meisules dala Biesces
Csúcsfotó Nagymuter piacos esőkabátjában. (Ez legalább nem ázik be, amíg ki nem szakad)
Mászás dátuma
2008. július 13.
Kővári Attila
Meisules dala Biesces - Ypsilon út
 
  • Nehézség: III-IV, egy helyen IV+
  • Hossz: 250 méter
  • Kötélhossz: 5 (kalauz szerint 7)
  • mászóidő: 3 óra
  • Beszállás: 20 perc a kocsitól

Eredetileg az Eötvös lányok által 1901-ben megmászott Tofana di Roses-t szerettük volna kitolni, de mivel előző nap esett az eső és reggel fél 5-kor még mindig felhős volt az ég, úgy döntöttünk, hogy keresünk egy olyan utat, amit zuhogó esőben is ki tudunk nyomni. Így esett a választás az először 1928-ban megmászott Ypsilon útra.

Megközelítés - Beszállás

A falhoz legközelebbi település Wolkenstein. Wolkenstein-ből a Sella hágó felé kell indulni és miután elhagytuk a falut az első lehetőségnél le kell kanyarodni balra. (Ez egy széles út és ez megy Passo Gardena-ra) Ezen az úton kell menni kb. párszáz métert, amíg el nem érjük balkéz felöl a Gerard szállót. Itt kell letenni az autót, innen a beszállás kb. 20 perc gyalog.
Útleírás
Amikor elkezdtünk mászni, még nem esett az eső, aztán szépen lassan rázendített. Utólag szerencsére. Ugyanis azért, hogy ne ázzak, a IV-es szakaszok utáni első standot meghosszabbítottam annyira, hogy bevackolhassak egy szűk repedésbe. Feljött a társam aztán ment tovább majd kirántott egy akkora követ, hogy csak na. Ennek a nagy kőnek egy kisebb darabja, (vagy egy másik kő amit kiszedett zuhanáskor) bepattan hozzám és lezúzta a fülemet. Ennyivel megúsztam. (A nagy esőzések egyébként jó sok követ kimostak a helyükről, csak úgy zengett a környék a kőomlásoktól)

Az út vonalvezetése végig egyértelmű, egy-két bennfelejtett szög, kivehetetlen ék segít a biztosításban. Az út jól biztosítható. A standok kiépítettek (bár nem ma építették ki őket) vagy könnyen ki lehet építeni.

Az út első 3 kötélhossza (kalauz szerint az első 4 kötélhossz) szép, tele végig IV- -os betétekkel. Az utolsó 2 kötélhossz (kalauz szerint 3 kötélhosz) már sokkal egyszerűbb. A kalauz ezeket III-asnak írja de szerintünk inkább II-es.

Lejövet
Ha szemben állunk a fallal, akkor jobbra körbe le lehet sétálni. Ha erre elindulunk, akkor keresztezünk egy patakot, ami úgy néz ki, mintha a levinne a völgybe, de nem. A következő patakmeder viszont már levezet minket a hegyről. Tehát az első patakon át kell menni és a második patakmederben kell lejönni. Az út lefelé kb 1,5 óra az autóig.
Felhasznált irodalom:
Mauro Bernardi: Klettern in Gröden DOLOMITEN. ISBN:88-87272-21-2 (48-as számú út a könyvben)
BalkánBivak | Email |
Ez az oldal megtalálható a http://www.balkanbivak.hu/2007-08-04_dolomitok.htm webhelyen
Utolsó módosítás: 2007. október 22.