Juliai Alpok (Olaszország) - Nabois Piccolo/Malega Nabojsa
Peter Pan e Vin (90m, II/3)
Nabois Piccolo
Nabois Piccolo
Nabois Piccolo
Mászás dátuma
2009. január 10.
Kővári Attila
Peter Pan e Vin út
 
  • Nehézség: II/3
  • Hossz: 90 méter
  • Beszállás: kb 1/2 óra a kocsitól
  • Lejövet: ereszkedve
Megközelítés

A jéghez legközelebbi parkoló Tarvisio-tól 12 kilóméterre, a Rifugio Saisera vagy más néven rifugio montasio menedékház mellet található (Budapesttől kb 600 km) A parkoló fizető még télen is, bár nem tudom, hogy ki ellenőrzi a kocsikat :-)
Beszállás

A jég kb fél órára található a kocsitól és nagyon könnyen megtalálható. A legkönnyebben úgy lelhetünk rá, ha a menedékház mögötti széles patakmederben elindulunk felfelé. (Itt a egyébként nagyon príma sífutó utat építettek ki)
Útleírás

Késő este érkeztünk ki. -21 fok volt, és hatalmas mennyiségű hó. Konkrétan annyi, hogy az útról nem tudtunk kimenni a mezőre mert nem tudtunk átmászni a hófalon, amit a kotró vájt a hóba. Aludtunk néhány órát a parkolóban, és reggel elkezdtük keresni a jeget. No nem ezt, hanem egy másik, 210 méteres utat. Azt azonban nem találtuk, mert egy fél nap bolyongás után rájöttünk, hogy a kalauzban el vannak számozva az utak, és a keresett jég teljesen máshol van. Így elhatároztuk, hogy megmásszuk ezt a jeget, mert ez messziről mászhatónak tűnt.

Délután szálltunk be. Feltúrasíztünk a jégfal alá és elkezdtük a mászást. Kiépítet standot nem találtunk. Sem az első kötélhossz végén, se a tetején.

Lejövet
Mivel standot nem találtunk, átfűztük a kötelet egy jégbefagyott fán, majd visszaereszkedtünk az első standig. Itt meggyűrűztünk egy jégcsapot és készítettünk egy ablakovot (video). Innen a fal aljáig ereszkedtünk, ahol felcsatoltuk a sít és elindultunk a kocsi felé.

Felhasznált irodalom:
Gregor Kresal: Zimski vzponi. ISBN 961-6027-47-6 Szlovén nyelvű kalauz a Juliai Alpok jégfalairól. Nagyon jó könyv. Tele van fényképekkel, és térképekkel, de sajnos a régióra vonatkozó térképen el vannak számozva az utak. (És a térképek sem túl részletesek)

 

BalkánBivak | Email
Ez az oldal megtalálható a http://www.balkanbivak.hu/2009-01-10_Nabois-Piccolo.htm webhelyen
Utolsó módosítás: 2009. szeptember 28.