Magas Tátra - Nagy-Tarpataki-völgy
Jégmászás a Veverka és a Grósz szakadékban
Jégmászás - Magas Tátra
A Veverka jégfala.
Jégmászás - Magas Tátra
A veverka jégfala.
Jégmászás - Magas Tátra
A Veverka függőleges szakasza
Jégmászás - Magas Tátra
A Grósz-szakadék alsó és felső jege
Jégmászás - Magas Tátra
A Grósz-szakadék felső jege.
Mászás dátuma
2006. január 8.
Nagy-Tarpataki-völgy (Veµká Studená dolina)
A Nagy-Tarpataki völgyet a Nagyszalóki-csúcs szárnyvonulata, a főgerinc Kis-Viszoka - Vörös-torony szakasza és a Közép-gerinc alkotja. A Nagy-Tarpataki-völgy valójában Tar-pataki-völgy ága, a völgy szája kb. 1300 m magasan a Rainer-rét közelében van. Innen ny., majd enyhén é. irányban húzódik kb. 5,5 km hosszúságban, felső részében kiszélesedik. Maximális szélessége kb. 2 km, területe 9,8 km2
A Nagy-Tarpataki völgyben összesen 7 mászásra alkalmas jég található. Ezek közül most a Veverka és a Grósz-szakadékban találhatókat mutatjuk meg.
Megközelítés
A Nagy-Tarpataki völgyet Ótátrafüredröl (Starý Smokovec) közelíthetjük meg legkönnyebben. (Ótátrafürded Budapestről 4 óra alatt elérhető). Ótátrafüredről először Tarajkára (Hrebienok) kell felmennünk vagy gyalog, vagy siklóvasúttal (Ez első szerelvény 7:30 kor indul). Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) irányába kell indulnunk. (először a piros majd a kék jelzésen) A Veverka és a Grósz-szakadék jege a völgy bal oldalán lesz látható.
Érdemes túrasível menni, mert a jegektől – kis szakaszokat kivéve – egészen Ótátrafüredig csúszhatunk. (Arról nem is beszélve, hogy az ösvényről gyalog megközelíteni a jeget a nagy hóban nem túl szórakoztató...)
Veverka szakadék (Veverkov ľµab)
A Veverka szakadék a Nagy-Tarpataki völgyben található, a Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský ątít, 2452 m) ék. falának bal oldali szakadéka, a a Nagyszalóki-csúcs csúcskupolájának bal oldaláról kiinduló k. gerincről szakad le. Nevét Antonín Veverka tiszteletére kapta, aki 1939. II. 6-án Eduard Kirchner társaságában elsőként mászta ki.
A völgyben gyakorlatilag ez az első jelentősebb, az ösvényről látható jég.
Magassága kb. ötven méter, nehézsége: II, 4. A jégen két parti tud egyszerre mászni. A tetejéről egy standlánc vagy egy régi kötélgyűrű standról tudunk visszaereszkedni, vagy oroszozni. (De ahhoz először ki kell tolni)
Grósz-szakadék (Grószov ľµab)
A Nagyszalóki-csúcs ék. falának a Nagy-Tarpataki-völgybe leszakadó jobb oldali szakadéka. Nevét Grósz Alfréd tiszteletére kapta, aki 1924. VIII. 14-én Lingsch György társaságában elsőként mászta ki.
A völgy bal oldalán ez a harmadik és negyedik jég. (A két jég egymás alatt helyezkedik el, könnyű őket megtalálni.)
Alsó jég nehézsége II, 2+, magassága kb. 50 méter lehet (pontosan nem tudom mert kötél nélkül másztuk). A tetején kötélgyűrű stand található, de körbe le is lehet sétálni.
A felső jég nehézsége II, 3+ magassága kb. 20 méter lehet, de ezt még nem másztuk. (Ekkor.) Ám bő egy hónappal később kitoltuk. A cikk folytatása itt olvasható...
Felhasznált irodalom:
Vysoké Tatry 1:25 000 -es léptékű térkép
Kalauz
Térkép
Mászható jegek a Tátrában (térkép)
Jégmászó nehézségi skála
A Magas-Tátra négynyelvű földrajzinév-tára
BalkánBivak | Email |
Ez az oldal megtalálható a http://www.balkanbivak.hu/2006-01-08_tatra.htm webhelyen
Utolsó módosítás: 2006. január 10.