Magas Tátra - Nagy-Tarpataki-völgy
Jégmászás a a Grósz szakadékban
Jégmászás - Magas Tátra - Nagy-Tarpataki völgy
Hószentély, Rainerova chata
Jégmászás - Magas Tátra
A Grósz-szakadék felső jege.
Jégmászás - Magas Tátra
A Grósz szakadék alsó jege.
Jégmászás - Magas Tátra - Nagy-Tarpataki völgy
Nem láttad a jégcsákányom?
Jégmászás - Magas Tátra - Nagy-Tarpataki völgy
Másodszorra csak sikerül
Jégmászás - Magas Tátra - Nagy-Tarpataki völgy
BalkánBivak
Mászás dátuma
2006. február 26.
...Folytatás
A cikk első része itt olvasható...

Este fél kilencre érkeztünk Ótátrafüredre. Felöltöztünk, felcsatoltuk a túra sít és a szánkópályán elindultunk Tarajka(Hrebienok) felé. Kb. másfél óra múlva elértük a Rainerova chata-t. Korábbi emlékeink szerint, volt itt egy hóból épített nagy szentély. Úgy terveztük, itt alszunk majd kényelmesen. A szentély tényleg nagy volt csak az alvásra megfelelő tér volt kicsi. Szerencsére a ház mellett találtunk egy ásót, amivel pillanatok alatt kiástunk egy hóbarlangot. (Úgy aludtunk, mint ahogy az újévi malac a forog a nyárson)

Reggel kb. másfél-két óra alatt elértük a a Grósz szakadék (Groszov Zlab) alsó jegének beszállását. Az alsó jég 50 méter magas. Nehézsége II, 2+. Célunk, amit a múltkor idő hiányában nem értünk el, a felső jég, mely az alsó jég kiszállásától kb. 100 méterrel feljebb található. (fel lehet sétálni)
A felső jég
A felső jég nehézsége II, 3+, elsőre mégis kifogott rajtunk. (A múltkor kimásztuk a Veverka-t (II, 4-ért), és az a fal sokkal nehezebbnek is tűnt)

Régóta kíváncsiak voltunk, hogy mennyit bír a jégcsavar; hogyan szakad ki, jegestül vagy anélkül; hogy viselkednek zuhanáskor az emberre kötött jégcsavarok, és melyik testrészbe áll bele a jégcsákány. Most megtapasztaltuk. A 12 cm hosszú jégcsavar két méter esés után kiszakadt. (Bár mi is ludasak voltunk, mert nem exresszt akasztottunk ebbe a jégcsavarba) A következő 18 cm-es már tartott.

Jégcsavarok nem álltak bele az ember csípőjébe. A jégszerszám fennmaradt a falon, így az sem okozott sérülést. Ellenben az esés közben a falba beakadó hágóvas már igen.
Lejövet
A jég tetején nem találtunk standgyűrűt. Sőt, keresése közben térdig süllyedtünk a jéghideg vízben. De az a jó a Nagy-Tarpataki völgyben, hogy sível a jegektől egészen a parkolóig csúszhatunk...
Felhasznált irodalom:
Vysoké Tatry 1:25 000 -es léptékű térkép
A cikk első része itt olvasható...
Kalauz
Térkép
Mászható jegek a Tátrában (térkép)
Jégmászó nehézségi skála
A Magas-Tátra négynyelvű földrajzinév-tára
BalkánBivak | Email |
Ez az oldal megtalálható a http://www.balkanbivak.hu/2006-01-08_tatra.htm webhelyen
Utolsó módosítás: 2006. március 8.